Συμβουλές 2017-05-20T08:44:25+00:00

Ένα 90% του πληθυσμού θα βιώσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του πόνο στην οσφυϊκή περιοχή (κοινώς στη μέση), σύμπτωμα αρκετά ενοχλητικό που θα περιορίσει την καθημερινή δραστηριότητα ενός ατόμου ή στη χειρότερη περίπτωση θα το καθηλώσει.

ΑΙΤΙΑ
Η καθιστική ζωή, η έλλειψη άθλησης, η κακή στάση του σώματος, το απότομο σήκωμα βάρους, ακόμη κι ένα κακής ποιότητας στρώμα ύπνου είναι κάποιες από τις αιτίες που προκαλούν τον πόνο στη μέση. Ωστόσο ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε σοβαρότερα αίτια παθολογικής φύσεως όπως εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοπάθεια),  σπονδυλολίσθηση, σπονδυλαρθρίτιδα, οστεοπόρωση κ.ά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σε περίπτωση πόνου που δεν υποχωρεί θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Στο Ostium η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας περιλαμβάνει καταρχήν την αναλγητική μορφή θεραπείας με ζεστά ιαματικά επιθέματα (ηφαιστειογενές μάγμα fango) για τη εξάλειψη του μυϊκού σπασμού και της βράχυνσής του σε συνδυασμό με θεραπευτικές χειρομαλάξεις.  Κατόπιν, εξειδικευμένα ρεύματα, υπέρηχος, laser και τεχνικές αποσυμπίεσης του δίσκου (decompression therapy) θα δράσουν  κατά των φλεγμονών που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή. Το επόμενο στάδιο της θεραπείας, εφόσον υποχωρήσει η οξεία φάση, είναι η επανάκτηση της κινητικότητας (ξεμπλοκάρισμα) των σπονδύλων με τη μέθοδο της οστεοπαθητικής. Τέλος η θεραπεία περιλαμβάνει τη σταδιακή ενδυνάμωση των κοιλιακών και ραχιαίων, μυς που είναι απαραίτητοι για τη στήριξη και καλή κατάσταση της οσφυϊκής περιοχής.

Υπάρχει μια σειρά από πράγματα που μπορείτε πολύ εύκολα από μόνοι σας να αλλάξετε στην καθημερινότητά σας ώστε να διατηρήσετε την περιοχή της μέσης σας σε καλή κατάσταση.  Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν.

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ: Προσέξτε τη στάση σας όσο βρίσκεστε καθισμένοι. Μην βουλιάζετε στην καρέκλα και μη σκύβετε ή καμπουριάζετε. Διατηρήστε τη φυσική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης και κρατήστε το σώμα σας κοντά στο γραφείο. Ακουμπήστε στην πλάτη της καρέκλας σας και για καλύτερη στήριξη τοποθετείστε ένα μαξιλάρι χαμηλά στη μέση. Μη ξεχνάτε τους κοιλιακούς σας: προσπαθήστε να τους κρατάτε εν μέρει ενεργοποιημένους όσο γίνεται ακόμη κι όταν κάθεστε. Κάνετε συχνά διαλείμματα για να ξεμουδιάσετε. Βρείτε αφορμές για να σηκώνεστε από την καρέκλα!

ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Το κάθισμα του αυτοκινήτου πρέπει να είναι όσο το δυνατό όρθιο ώστε ο κορμός με τους γοφούς σας να σχηματίζουν μια γωνία λίγο μεγαλύτερη από 90 μοίρες. Τοποθετείστε ένα μαξιλάρι χαμηλά στη μέση για καλύτερη στήριξη.

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: Αν είναι δυνατόν ρυθμίστε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε στα μέτρα σας:

 • επιμηκύνετε  το σωλήνα της ηλεκτρικής σκούπας ώστε να μη σκύβετε,
 • ρυθμίστε τον πάγκο εργασίας στα δικά σας μέτρα,
 • για να σηκώσετε κάτι βαρύ, λυγίστε τα γόνατα και τους γοφούς κρατώντας τη μέση ίσια. Ενεργοποιήστε τους κοιλιακούς σας και κρατήστε τα βαρύ αντικείμενο κοντά στο σώμα σας
 • στα ψώνια μοιράστε όμοια το βάρος και στα δύο χέρια ή χρησιμοποιήστε τα ειδικά καροτσάκια για τη μεταφορά τους.
 • στο άπλωμα των ρούχων, τοποθετείστε τη λεκάνη κάπου ψηλά έτσι ώστε να μη χρειάζεται να σκύβετε και να ξανασκύβετε
 • σιδερώστε όρθιοι και προσαρμόστε τη σιδερώστρα στο ύψος σας ώστε να μη χρειαστεί να σκύβετε
 • όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι, γυρίστε στο πλάι σε εμβρυακή στάση λυγίστε τα πόδια και ανασηκωθείτε πιέζοντας αγκώνα και παλάμη στο στρώμα
 • φροντίστε το στρώμα του ύπνου να μην είναι ούτε μαλακό ούτε σκληρό. Δοκιμάστε το σε όλες τις θέσεις ύπνου για αρκετά λεπτά πριν το αγοράσετε.

ΑΣΚΗΣΗ: Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται. Για να αντισταθμήσουμε την καθήλωση του στην καρέκλα ή τον καναπέ οφείλουμε να αφιερώσουμε κάποια λεπτά την ημέρα σε κάποιο είδος άσκησης. Η ύπτια κολύμβηση ή το crawl αν το κατέχετε, το σωστά ρυθμισμένο ποδήλατο, το jogging, το πιλάτες ή η yoga είναι κάποια από τα είδη άθλησης που βοηθούν στα προβλήματα της μέσης. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα να ακολουθήσετε κάποιο από τα παραπάνω, τότε πολύ απλά περπατήστε. Ξεκινήστε σταδιακά αυξάνοντας το χρόνο μέρα με τη μέρα.
Προσοχή! Όλα τα παραπάνω ισχύουν εφόσον δεν υπάρχουν ενοχλήσεις ή πόνος.

Σε έναν τραυματισμό στον οποίο εμπλέκονται αρθρώσεις, μύες, τένοντες ή σύνδεσμοι αυτό που συμβαίνει είναι μια τοπική εσωτερική αιμορραγία στα μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αιματώματος ή οιδήματος και τέλος την εμφάνιση πόνου.

Η άμεση εφαρμογή πάγου σε τέτοιου είδους τραυματισμού είναι απαραίτητη επειδή ηψύξη προκαλεί συστολή των αγγείων. Συνεπώς μειώνεται η ροή αίματος στην περιοχή, το αιμάτωμα, το οίδημα και ο πόνος.

Πώς θα εφαρμοστεί ο πάγος:

 • Αν δεν έχουμε την ειδική παγοκύστη με gel χρησιμοποιούμε μια σακούλα με παγάκια ή ακόμα καλύτερα μια συσκευασία με κατεψυγμένο αρακά καθώς μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στο σημείο επαφής.
 • Χρησιμοποιούμε ένα λεπτό ύφασμα μεταξύ δέρματος και πάγου για να αποφευχθεί η πιθανότητα εγκαύματος.
 • Κρατάμε τον πάγο για 10-15 λεπτά ασκώντας πίεση (π.χ τυλίγουμε με μια ζώνη).
 • Τοποθετούμε το τραυματισμένο μέλος σε ψηλό σημείο.
 • Επαναλαμβάνουμε κάθε 2 ώρες για 2 ημέρες.
 • Σταματάμε την δραστηριότητα που προκάλεσε τον τραυματισμό.
 • ΔΕΝ κάνουμε μασάζ

Αν υπάρχει έντονο αιμάτωμα, έντονο οίδημα και πόνος τότε η κατάσταση πρέπει να εκτιμηθεί από έναν ειδικό.

Η αλλαγή εποχής η οποία συνεπάγεται και αλλαγή θερμοκρασίας φέρνει συχνά ενοχλητικά συμπτώματα και μυικούς σπασμούς κυρίως στην πλάτη και τον αυχένα γνωστά ως ψύξη.

Την ψύξη μπορούν επίσης να προκαλέσουν η έκθεση στο air condition, η έκθεση σε ψυχρά ρεύματα αέρα ή τα ιδρωμένα ρούχα.

Πώς θα προφυλαχθείτε από τις ψύξεις:

 • Μην μένετε με ιδρωμένα ρούχα. Έχετε πάντα μαζί σας στεγνά ρούχα. Προτιμήστε ισοθερμικά υλικά κατά την διάρκεια της άσκησης.
 • Προστατέψτε τον αυχένα με κάποιο κασκόλ ή φουλάρι.
 • Απομακρυνθείτε από ψυχρά ρεύματα αέρα.
 • Φροντείστε να μην σας χτυπάει το air condition.
 • Στεγνώνετε τα μαλλιά μετά το λούσιμο.

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε πάθει ψύξη

Συστήνουμε την εφαρμογή ενός ζεστού επιθέματος στην περιοχή που έχει υποστεί τον μυικό σπασμό και επάλειψη με μια θερμαντική αλοιφή.

Σε έντονο μυικό σπασμό συστήνονται αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά κατόπιν συνεννόησης με τον θεραπευτή ιατρό.

Στο κέντρο φυσικής αποκατάστασης Ostium οι ψύξεις αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή των ζεστών ιαματικών επιθεμάτων fango σε συνδυασμό με θεραπευτική χειρομάλαξη, laser, tens και manual therapy.

Ποιό είναι το πιο κατάλληλο μαξιλάρι για ύπνο; Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μαξιλάρι που να προσαρμόζεται σε όλους και να είναι κατάλληλο για όλους. Αυτό που είναι καθοριστικό για την επιλογή του μαξιλαριού είναι η στάση κατά την διάρκεια του ύπνου. Έτσι για όσους κοιμούνται κυρίως μπρούμυτα ένα μαξιλάρι λεπτό ή καθόλου μαξιλάρι είναι η σωστή επιλογή. Για όσους κοιμούνται κυρίως ανάσκελα καλό θα ήταν να επιλεχθεί ένα μέτριο σε ύψος ή λεπτό μαξιλάρι. Για τον ύπνο στο πλάι χρειάζεται ένα ψηλό μαξιλάρι για να συμπληρώνει το κενό μεταξύ στρώματος και του κεφαλιού.

Τα ανατομικά μαξιλάρια που κυκλοφορούν στο εμπόριο ενδείκνυνται κυρίως για τον ύπνο στο πλάι.

Γενικά πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι κεφάλι και σπονδυλική στήλη πρέπει να διατηρούν μια ευθεία γραμμή. Ο αυχένας δεν πρέπει ούτε να υπερεκτείνεται ούτε να κάμπτεται.

Πρόκειται για ένα συχνό τραυματισμό, κυρίως των κάτω άκρων, σε άτομα τα οποία αθλούνται. Εκδηλώνονται με «τράβηγμα» ή πόνο κατά την άσκηση συνήθως στην αρχή της προπόνησης λόγω έλλειψης ελαστικότητας και παράλειψης διατατικών ασκήσεων ή στο τέλος λόγω υπερβολικής κόπωσης των μυών. Ο κίνδυνος θλάσης αυξάνεται όταν η προπόνηση λαμβάνει χώρα σε ψυχρό περιβάλλον. Επίσης η έλλειψη καλίου, νατρίου και μαγνησίου στον οργανισμό αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης μιας θλάσης.

Όταν ο αθλούμενος αντιληφθεί κάποιο τράβηγμα ή πόνο σε περιοχή τένοντα ή μυός πρέπει να σταματήσει άμεσα την προπόνηση και να εφαρμόσει πάγο. Η μη παύση της άσκησης συνεπάγεται περαιτέρω βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ρήξεις των μυικών ινών. Την στιγμή που θα εκδηλωθεί μια θλάση δεν πρέπει επουδενί να γίνουν διατάσεις ή μαλάξεις.

Ο βαθμός της θλάσης θα πρέπει να εκτιμηθεί από έναν ειδικό της φυσικής αποκατάστασης. Στο κέντρο φυσικής αποκατάστασης Ostium η θεραπεία στοχεύει στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή και την επαναφορά της ελαστικότητας του ιστού. Ο ασθενής σταδιακά θα εκπαιδευτεί με μια σειρά ισοτονικών και ισομετρικών ασκήσεων καθώς και εξειδικευμένων ασκήσεων ιδιοδεκτικότητας και νευρομυικής προσαρμογής έτσι ώστε να επιστρέψει όσο πιο ομαλά γίνεται στις αθλητικές δραστηριότητες.