Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους θα υποφέρουν μια φορά στη ζωή τους από πόνο στο πέλμα.

Η πελματιαία απονεύρωση είναι μια δεσμίδα ινών που συνδέει την κάτω επιφάνεια της πτέρνας με τα μετατάρσια. Βοηθά στην διατήρηση του σχήματος του ποδιού́ και της ποδικής καμάρας.

Πώς εμφανίζεται η πελματιαία απονευρωσίτιδα;
Όπως κάθε πάθηση, έτσι και η πελματιαία απονευρωσίτιδα έχει ορισμένα χαρακτηριστικά. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της πελματιαίας απονεύρωσης είναι:

 • ο πόνος εντοπίζεται βαθιά, μπροστά από την πτέρνα και συχνότερα προς την έσω πλευρά του πέλματος
 • ο πόνος είναι χειρότερος το πρωί και προς το τέλος μιας κουραστικής μέρας
 • τα πρώτα βήματα είναι ιδιαίτερα επώδυνα, ενώ ο πόνος υποχωρεί σχετικά με τη βάδιση, όταν το πόδι «ζεσταίνεται»
 • οι ενοχλήσεις είναι πιο έντονες όταν κανείς βαδίζει με γυμνά πέλματα σε σχέση με τη βάδιση με υποδήματα
 • ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται και στα δύο πέλματα, κατά κανόνα όμως το ένα πόδι πονάει περισσότερο.

Συχνά στις ακτινογραφίες υπάρχει μια οστική ‘άκανθα’ στην πτέρνα και, λανθασμένα, αποδίδεται σ’ αυτή ο πόνος. Δεν είναι η άκανθα που προκαλεί τον πόνο, αλλά η πελματιαία απονεύρωση που προσφύεται στην ίδια περιοχή.

Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες. Μπορεί να αφορά άτομα των οποίων η εργασία απαιτεί πολύωρη ορθοστασία, μεσήλικες με χαμηλό επίπεδο δραστηριοτήτων, αλλά και αθλητές που ασχολούνται με δρόμους μεγάλων αποστάσεων, χορό ή άλματα. Άτομα υπέρβαρα, γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και όσοι φορούν παπούτσια φθαρμένα και με ανεπαρκή υποστήριξη είναι σε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Τι προκαλεί την πελματιαία απονευρωσίτιδα;
Οι συχνότερες αιτίες έχουν να κάνουν με παρατεταμένη ή αυξημένη φόρτιση της πελματιαίας απονεύρωσης. Ωστόσο, συνήθως Καθημερινές και απλές καταστάσεις όπως
παρατεταμένη ορθοστασία και κούραση,

 • βάδισμα για ώρα σε ανώμαλο έδαφος,
 • ένα καινούριο ζευγάρι υποδήματα με ακατάλληλη για τα πόδια μας σόλα,
 • μια πορεία χιλιομέτρων (όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει σε νεοσύλλεκτους στρατιώτες) ή ακόμα και
 • η αύξηση του βάρους

μπορούν να ερεθίσουν την πελματιαία απονεύρωση προκαλώντας επίμονο πόνο.

Διάγνωση
Απαιτείται κλινική εξέταση ολόκληρου του κάτω άκρου και κινητική ανάλυση της βάδισης. Συνήθως ο πόνος στο πέλμα είναι το αποτέλεσμα μιας δυσλειτουργίας σε πιο κεντρικές περιοχές του κάτω άκρου. Οι βραχυμένοι και σφιχτοι μύες της γαστροκνημίας και των οπίσθιων μηριαίων σε συνδυασμό με την αδυναμία των γλουτιαίων μυών του ισχίου φαίνεται να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη κινητική λειτουργία του κάτω άκρου. Είναι σημαντικό να διαφοροδιαγνωστούν και να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες πόνου τις περιοχής όπως: κάταγμα κόπωσης πτέρνας, κάκωση ή ατροφία του λιπώδους σώματος της πτέρνας, αναφερόμενος ριζιτικός πόνος από την οσφυϊκή περιοχή, αρθρίτιδες, παγίδευση νεύρων της περιοχής. Εάν κριθεί απαραίτητο διενεργούνται και οι απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις ( ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία).

Πώς θεραπεύεται η πελματιαία απονευρωσίτιδα;
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα συχνά υποχωρεί και χωρίς θεραπεία, καθώς ανήκει στις λεγόμενες αυτοπεριοριζόμενες παθήσεις. Όπως δηλαδή και άλλες περιοχές του σώματος, η πελματιαία απονεύρωση έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται, μετά όμως από αρκετό χρονικό διάστημα, στο οποίο ο ασθενής πονάει σημαντικά. Ο κύκλος αυτός μπορεί να κρατήσει μήνες και συχνά η νόσος υποτροπιάζει, δηλαδή ξαναπροσβάλει τον ασθενή. Για αυτό κατά κανόνα η πελματιαία απονευρωσίτιδα απαιτεί αντιμετώπιση με σειρά θεραπευτικών παρεμβάσεων τις οποίες θα κρίνει ο κλινικός με βάση τον κλινικό συλλογισμό του, εστιάζοντας τόσο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όσο και στην εύερεση και αποκατάσταση της αιτίας του προβλήματος.

Για την αντιμετώπιση της πάθησης οι μέθοδοι με την ισχυρότερη επιστημονική τεκμηρίωση είναι:

 • οι διατάσεις της πελματιαίας απονεύρωσης
 • οι ασκήσεις ενδυνάμωσης σταδιακής φόρτισης του συμπλέγματος της πελματιαίας απονεύρωσης και των μυών της γαστροκνημίας,
 • Τεχνικές κινητοποίησης των αρθρώσεων και των μαλακών μορίων του κάτω άκρου (Manual Therapy)
 • ειδικοί ορθωτικοί πάτοι των πελμάτων
 • και η σύγχρονη θεραπευτική παρέμβαση των κρουστικών κυμάτων, ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική λιθοτριψία, με εξαιρετικά αποτελέσματα βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας. (Extracorpeal Shock Wave Therapy). Απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και εφαρμόζεται από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές και γιατρούς σε μία ή διαδοχικές συνεδρίες, ανάλογα με το εκάστοτε πρωτόκολλο. Μέσω μιας κεφαλής που ακουμπά στο δέρμα πάνω από την πάσχουσα περιοχή διοχετεύονται κύματα υψηλής ενέργειας, που σε ικανοποιητικό ποσοστό φαίνεται να επιταχύνει την αποκατάσταση της πελματιαίας απονεύρωσης.

Σημαντική βοήθεια στο θέμα του πόνου δίνει και η παγοθεραπεία όπως και τα αναλγητικά (παυσίπονα) από το στόμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις με πολύ έντονο πόνο εφαρμόζεται και η τοπική ένεση με έγχυση στεροειδούς, αντιμετώπιση που ωστόσο ενέχει κινδύνους και έχει υποστεί αρκετή κριτική τόσο για την αποτελεσματικότητά της όσο και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να έχει, ιδιαίτερα όταν γίνεται επαναλαμβανόμενα. Τέλος, σε περιπτώσεις που όλα τα παραπάνω, αν και εφαρμόστηκαν σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουν πετύχει να ανακουφίσουν τον ασθενή, εφαρμόζεται και η χειρουργική θεραπεία.

Συμπερασματικά, τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την αποκατάσταση της πελματιαίας απονευρωσιοπάθειας συνεχώς ανανεώνονται με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της.

Στο Κέντρο Μυοσκελετικών Παθήσεων Ostium γίνεται ενδελεχής αξιολόγηση του προβλήματος και της δυσλειτουργίας του κάθε ασθενή ξεχωριστά και με βάση τον κλινικό συλλογισμό επιλέγεται το κατάλληλο και καλύτερα δυνατό πρόγραμμα αποκατάστασης.

2018-03-26T18:41:54+00:00